Motinos pieno nutraukimas

Galite norėti nutraukti pieną pumpuojant dėl daugelio priežasčių. Priežastys gali būti:

  • Norint padaryti atsargų, kad jūsų kūdikis galėtų gerti motinos pieną kai esate darbe ar keliaujate
  • Skatinti pieno gamybą jei sumažėjęs jūsų kūdikio apetitas
  • Jei kūdikis gimė anksčiau laiko arba kyla problemų pradedant žindyti
  • Norint apsisaugoti nuo pritvinkimo, mastito ar užsikimšusių latakų, arba tokiems sutrikimams gydyti
  • Jei bandote atjunkyti kūdikį arba norite sumažinti spaudimą krūtyse

Pumpavimas suteikia šiek tiek laisvės, kadangi jums nereikia būti su kūdikiu kiekvieno maitinimo metu, tai reiškia, kad galėtumėte grįžti į darbą arba dienos metu skirti daugiau laiko sau. Vis dėl to, nepamirškite, kad neturėtumėte duoti kūdikiui buteliuko kol jis nepradeda normaliai maitintis natūraliai, kitu atveju rizikuojate suklaidinti kūdikį ir jis nebenorės žysti krūties.

Kaip dažnai ir kiek pumpuoti?

Jei maitinate krūtimi ir jūsų tikslas – sukaupti šiek tiek pieno laikui, kai nebūsite su kūdikiu, geriausias dienos laikas pumpavimui yra rytas, kai pieno kiekis būna didžiausias. Prieš pumpuodama palaukite valandą po maitinimo, tai suteiks pakankamai laiko pieno liaukoms išskirti pieną sekančiam maitinimui.

Jei pumpuojate siekdama apsisaugoti nuo pritvinkimo, bandykite laikytis savo kūdikio maitinimo grafiko. Ilgų pertraukų tarp maitinimo ar pumpavimo metu gali susidaryti pieno sankaupos ir atsirasti uždegimas.

Pieno nutraukimo būdai

Tai galima padaryti dviem būdais – pieno pompa arba rankomis.

Pieno pompos gali būti rankinės arba elektrinės, pagrindiniai jų skirtumai yra naudojimo paprastumas ir pumpuojant praleistas laikas. Visiškai automatinės pompos leidžia pumpuojant daryti kitus dalykus ir tai trunka tik 10-15 minučių, o naudojant rankines pompas reikia daugiau laiko ir energijos (trunka apie 45 minutes). Žinoma, taip pat skiriasi ir jų kaina, taigi rinkdamasi pieno pompą apgalvokite savo prioritetus, jei planuojate pumpuoti kasdien, investavimas į gerą automatinę pompą, kuri padės sutaupyti laiko ir energijos, yra gera išeitis. Kita vertus, jei planuojate pumpuoti tik kartais, turėtų pakakti ir rankinės pompos.

Kad ir kokią pompą pasirinktumėte, įsitikinkite, kad pumpavimo antgaliai būtų tinkamo dydžio ir jų padėtis būtų tinkama, tai padės išvengti diskomforto. Pumpavimas ir pradžių gali būti šiek tiek nepatogus dėl stipraus siurbimo pojūčio, tačiau skausmo tai sukelti neturėtų.

Galite nuspręsti, kad jums geriausia pieną nutraukti rankomis. Šiam būdui reikia daug laiko, todėl jis nėra praktiškas naudoti kasdien, tačiau jei laikas nuo laiko tai daryti reikia, geriau daryti teisingai. Prašykite savo laktacijos specialisto parodyti tinkamą būdą arba sekite žemiau nurodytas instrukcijas:

Uždėkite nykštį virš spenelio o smilių ir didįjį pirštus – po speneliu. Jūsų plaštaka turėtų sudaryti „C“ formą, tačiau neturėtumėte paimti krūties į saują, jos spausti ar tempti už spenelio. Nepraskėsdama pirštų spauskite tiesiai link krūtinės ląstos ir tada vienu metu pasukite pirštus į priekį. Šiuo judesiu bus masažuojami pieno latakai ir pienas bus stumiamas link spenelio. Sukite plaštaką aplink krūtį norėdama nutraukti pieną iš kitų krūties audiniuose išsidėsčiusių vietų. Kartokite tai kol krūtis atrodys lengva.

Jei nutraukiant šalia nėra jūsų kūdikio, gali padėti jo balso girdėjimas telefonu, arba nuotraukų ar vaizdo įrašų su juo peržiūrėjimas. Dėl susilpnėjimo reflekso gali padėti kūdikio veido matymas arba jo balso girdėjimas, todėl bandykite skirtingus būdus ir nepamirškite atsipalaiduoti.

Motinos pieno laikymas

Plastikiniai ar stikliniai buteliukai su sandariais dangteliai ar plastikiniai pieno laikymo maišeliai yra tinkami būdai laikyti šviežiai nutrauktą pieną. Jei reikia plastikinius maišelius taip pat galima užšaldyti šaldiklyje. Baigus pumpuoti nedelsiant dėkite pieną į šaldytuvą, taip galėsite jį laikyti šaldytuve, 4˚C temperatūroje, iki 5 dienų. Nusprendus užšaldyti vėlesniam laikui, nepamirškite, kad užšaldymo metu sunaikinami natūralūs motinos piene esantys antikūnai, tačiau maistinė jo vertė išlieka tokia pati. Užšaldytą pieną šaldiklyje, -20˚C temperatūroje, galima laikyti iki 12 mėnesių, tačiau siekiant geriausios kokybės ir šviežumo, sunaudokite jį per 3 mėnesius. Nepamirškite prieš laikant ant talpų uždaryti datą.

Kaip pašildyti pieną

Nusprendus užšaldyti pieną, po to reikės jį atšildyti paliekant šaldytuve per naktį arba laikant talpą po vėsiu tekančiu vandeniu. Atlydžius pienas turėtų būti laikomas šaldytuve ir sunaudotas per 24 valandas. Nesvarbu ar pienas bus užšaldytas ir tik laikytas šaldytuve, prieš siūlant jį savo mažyliui turėtumėte pieną pašildyti. Kelias minutes palaikykite šaltą pieną po šiltu tekančiu vandeniu arba ant viryklės užkaiskite puodą su vandeniu ir įdėkite talpą su pienu į jį. Pieno tiesiogiai puode nešildykite ir neleiskite jam užvirti, tik pašildykite jį tiek, kad kūdikis galėtų jį gerti. Taip pat venkite pieno šildymo mikrobangų krosnelėje kadangi tai gali sumažinti motinos pieno maistines savybes.